Detta recept har jag fått utav min Farmor. Det här är andra gången jag bakar detta bröd och har lyckats mycket väl båda gångerna. Jag använder mig utav min 4 liters Rosti bunke då denne är i perfekt storlek.
Recept
- 3 dl ljummet vatten
- 50 gram jäst
- 3 dl rågsikt
Låt stå i 24 timmar
Efter 24 timmar tillsätt:
- 7 dl fingervarmt vatten
- 4 tsk salt
- 2 msk smält smör alt. olja
- 8 dl rågsikt
- 12 dl vetemjöl
Jag brukar först tillsätta vatten, salt, smör och rågsikt. Rör till smidig smet och sedan tillsätt lite vetemjöl i taget. Stirra dig inte blind på 12 dl utan gå lite på känsla. När degen lossnar fint från kanten på bunken då anser jag att det är lagom mycket vetemjöl. Efter ca hälften av vetemjölet brukar jag använda händerna till att knåda degen för att jag tycker att det är lättare.
Låt jäsa i 30 min underbakduk.
Baka ut degen till 4 limpor och lägg dessa på en plåt, lägg en bakduk över limporna.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda i ugn på 200 grader i ca 30-40min. Jag brukar knacka under brödet och låter det då ihåligt brukar jag ta det för att vara klart. När brödet sedan kallnat brukar jag skära det i lagoma skivor och frysa in det. För mig som bor själv hinner brödet annars bli dåligt innan jag ätit upp det. Fungerar ypperligt att rosta.
Lycka till!
Jag njà t pÃ¥ dagis, nà r man fick ”det svenska julbordet” de fÃ¥ gÃ¥nger vi blev hembjudna till farmor farfar pÃ¥ julafton.